Visst är det lättast är att låta en verkstad byta dina däck på din bil. Dels för att då vet man att allting går rätt till, och framför allt det som också är den största fördelen, att man slipper göra det själv. Men att lämna in bilen för att byta däck kostar pengar.

Vill man spara pengar genom att göra det själv, finns några tips som man kan ha i åtanke innan man sätter igång med däckbytet på bilen.

Uppvärmning

Precis som vid alla fysiska aktiviteter, bör man göra en uppvärmning av kroppen innan man sätter igång. Detta är för att förebygga skador. Gör några böjningar med benen och mjuka upp ryggen. Det gör att kroppens blodcirkulation får fart, innan man ger sig i kast med byte av däcken.

Domkraften

Det gäller att se till att din domkraft står stadigt på ett underlag som är plant. Risken finns om man inte kollar upp det, att både bilen och du själv kan riskera att skadas om olyckan är framme och bilen faller ner från domkraften. Därför är det viktigt att se till att inga husdjur eller barn är i närheten för säkerhets skull.

Däcklyft

När det är dags att lyfta fram dina däck, gäller det att man lyfter dem på rätt sätt. Det gör man genom att ha ryggen rak och böjda knän. Transportera däcken i en skottkärra istället för att kånka på dina däck.

Var försiktig med händerna

Använd handskar, speciellt när det är dags att lossa bultarna. Innan lyftet med domkraften ska bultarna lossas och det gör man med hjälp av ett fältkors. Korset ska sitta fast ordentligt på bulten, annars riskerar man att slinta och skada sig. Då skadar man framför allt sina händer.

Bultlossning

Det kan vara så ibland att bultarna sitter ganska hårt åt, speciellt om en däckfirma har bytt dina däck tidigare. Därför är ett bra tips att använda sig av någon typ av smörjmedel. Applicera medlet, låt det verkar cirka 10 minuter. Därefter kan man försöka lossa på bultarna.

Dessa var bara några av de tips som man kan ha nytta av.